lunes, 18 de julio de 2011

La vida

"Life is ten percent what happens to you and ninety percent how you respond to it."


"La vida és un 10 per cent el que ens passa, i un 90 per cent el que fem per a respondre-hi."

jueves, 14 de julio de 2011

sensació i percepció

Abans que es produeixi la percepció ocorre un altre fenomen; el de la sensació. Aquesta és el procés fonamental de tot organisme, simple o complex, mitjançant el qual aquest capta la informació que necessita per a poder acomodar-se al seu medi ambient.

Tota sensació és provocada, des del punt de vista fisiològic, per una excitació. Ara bé, es produeix una excitació quan les estimulacions dels òrgans sensibles han assolit un determinat límit o llindar que les fa eficaces.

La percepció és la sensació organitzada en coneixement” (Pèlicier,op.cit.,vol.2,pàg.262). És el resultat d’una interacció entre les sensacions elementals i l’activitat total del subjecte. El resultat d’una activitat central d’integració que abraça no sols la informació sensorial, sinó altres informacions no immediatament sensorials, procedents d’aprenentatges anteriors de l’individu, i de l’estat i la força de les seues motivacions, de l’orientació de la seua activitat, de les seues hipòtesis i de les seues anticipacions (Zuili-Vexelmans,op.cit.,pàg.269). També depèn "de les nostres necessitats i dels nostres interessos”, diguem que “depèn també de la visió del món elaborada en i pel nostre grup socio-cultural”,



“No hay percepción sin estímulo, pero el estímulo no determina por completo la percepción. Hay una holgura entre ambos, que permite un juego.  Justamente el juego de la facultad de ver."


"la luz cambia constantemente, y los estímulos que llegan a nuestra retina, también. A través de imágenes inestables percibimos un mundo estable. Aunque me mueva alrededor del árbol y se alteren las perspectivas, las luces y los colores, aunque cada fragmento sea distinto y el entramado de hojas y de tallos se construya y deshaga como el juego de un lento calidoscopio, el árbol permanece idéntico. Ésa es la razón de que no podamos explicar lo que percibimos como si fuera un agregado de sensaciones. Vamos más allá: estabilizamos el flujo, adivinamos lo que no vemos, completamos con la memoria lo que se hurta a nuestros ojos. El estímulo cambia, pero el significado permanece. Percibir es asimilar los estímulos dándoles un significado.”


Monet